Monday, 27 September 2021 Начало arrow История arrow НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ”
www.lozen-bg.com
Начало
История
Форуми
Галерия
Новини от Лозен
Времето
Базар Лозен
Работа
ОБЯВИ
КОНТАКТИ
ВХОД В САЙТА

Lost Password?
No account yet? Register
________________________
Базар


 
= Обява със снимка!
Работа
Застрахователни агенти
Ако сте човек, който обича сам да контролира ежедневието си. Обича контакта с хора. Знае какво иска да постигне и то е свързано със застраховане. Свържете се с нас, за да Ви подадем ръка и да Ви дадем инструментите с които да го направите. 0889 23 95 45 http://brokerinvestood.wixsite.com/brokerinvest
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” Print E-mail
Народно читалище „Христо Смирненски” е създадено през 1928 година.Негови основатели са учителите Александър и Тодор Кюркчийски, земеделските стопани Стою Добриянов Арачийски, Ненко Младенов Заешки, Стоян Стойков Костов и други.За председател на читалищното настоятелство е избран...

Александър Кюркчийски.По негово предложение за патрон на читалището е избран Стилиян Чилингиров – писател, историк, етнограф и изявен обществен деец от началото на ХХ век.Тъй като читалището не е получавало средства от тогавашното общинско управление, хората от селото са събирали пари за закупуването на книги, вестници и списания.
       Още от самото начало читалището развива библиотечна и културна дейност.Първоначално тези дейности са се провеждали в училищните стаи, а впоследствие Александър Спасков /който живее в центъра на селото/ построява специално помещение за нуждите на читалището. Така читалищната библиотека заработва като самостоятелен културен център отделно от училището.За библиотекар е назначен Римион Гюров Бегов.В библиотеката се раздават книги, четат се вестници и списания, обсъждат се културни, обществени и политически въпроси.
     През четиридесетте години започва своята дейност и театрална трупа към читалището.Първото представление е пиесата на Цанко Церковски „Под старото небе”, която е поставена през зимата на 1941 година.Приходите от представленията са отивали за закупуване на нови книги за библиотеката.
    Един от основните приоритети на читалището е развиването на художествената самодейност.По този начин години наред са се съхранявали местните традиций и фолклор.
        Председател на Читалищното настоятелство от 1971 г. до днес е инж. Александър Тодоров. Притежаващ отлични организаторски качества той отделя голяма част от свободното си време за делата в читалището.Под негово ръководство вече 37 години се развиват много разнообразни дейности, в които се включва почти цялото население на Долни Лозен.Децата и учениците участват в сформираните различни школи за изучаване на чужди езици, фотография, музика и история на родния край.Възрастните се включват активно в провежданите от читалището мероприятия.

    Читалището е било и винаги ще бъде всепризнат и активно работещ център на цялостната културна дейност в селото.И това е възможно, благодарение на усилията на всички жители на Долни Лозен.
    Сега, когато България е част от Обединена Европа,трябва да запазим своята автентичност и самочувствие на народ с древна история и култура.За да не се загуби безвъзвратно голямото културно богатство на местния фолклор и да има къде децата ни да се научат да обичат и уважават своето родно място, читалището трябва да продължи да съществува.


    
БИБЛИОТЕКАТА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ”

Библиотечната дейност на читалището започва още от неговото създаване.В първите години от съществуването си библиотеката не е разполагала с богат библиотечен фонд.Постепенно чрез дарения и средства събирани от населението се набавят книги.През 1944 година се получават дарения от Народната библиотека, а след 1965 година вече редовно се отпускат субсидии за читалището, част от който са за книги.През 1962 година са закупени библиотечни стелажи и книгите са подредени на свободен достъп за читателите.През 1975 година библиотеката преминава на централно снабдяване към Софийска градска библиотека,като всяка седмица са получавани почти всички издавани книги.Дългогодишен библиотекар и секретар на читалището е била Мирка Добриянова, на която се дължи организирането и комплектуването на библиотечния фонд.С голям професионализъм и много любов тя обогатява дейността на читалището и създава отлични условия за по нататъшното развитие на културно – просветната и библиотечна дейност.
    В момента библиотеката разполага с 13 300 тома художествена и научна литература, както и с голямо количество периодика.Основни помагала за постигане на добра справочно – библиографска и информационна работа са изградените картотеки и справочният отдел.
    Всяка година библиотеката отбелязва всички бележити дати и годишнини, оформят се изложби и витрини.Периодично се провеждат сбирки с учениците от училището с цел запознаване с чудния свят на книгата и обогатяване на знанията им.
   През годините библиотеката като част от читалището  трайно е присъствала в живота на хората от село Долни Лозен. Нейн стремеж и за в бъдеще, ще бъде да продължи чрез традиции и новаторство да задоволява духовните потребности на обществото.ЧИТАЛИЩАНАТА БИБЛИОТЕКА 1975 г.


ГРУПА ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР

      Групата е създадена през 1962 година. Нейната цел е да издири, съхрани и популяризира песните и обичаите от нашия край.Изпълненията на групата са изцяло в традициите на шопското двугласно пеене.Едни от първите изявени самодейци са Гюргя Игнатова, Станойка Цинцарска,Малена Шолева, Надежда Шикова, Боянка Бенева, Лена Чантаркова, баба Ленка Алвева, Олга Стефчова, Яна Мурджова, Дина Чокерска, Анка Слаева, Борка Конортова,Истилиян Ветов и др. След тях традицията продължават Цеца Цоцкова,Лила Игнатова, Надка Сърбинова, Анка Узунова, Първолета Мичева,Господинка Чантаркова,Мирка Конортова, Надка Рогльова, Надка Левова идр. Освен песни те подготвят и изпълняват народни обичаи и битови сцени.
    Сега в групата участват Лина Момчилова / изявена солистка /, Люба Спаскова,Цветанка Милотинова, Стефка Йорданова, Лила Венева, Таня Шикова, Недка Коцева, Райна Александрова, Райна Дойчинова, Надя Петрова.Художествен ръководител на групата е Мирка Добриянова.
    През годините жените са спечелили обичта и признанието на хората от селото. Благодарение на тях  и до днес са запазени общоселските празници Васила, Бабинден, Тудоровден, Лазарица, Гергьовден, Коледуване и др.  Те участват в много районни, градски и национални прегледи на художествената самодейност, където винаги са сред първите.През 1981г.печелят златен медал на Националния събор - Копривщица.
     Певческата група има записи в Националното радио и многобройни участия в телевизионни предавания.
    Със своето усърдие и любов те опазват традициите и богатството на самобитния Лозенски фолклор.
ЛАЗАРКИ 1975 г.

ЛАЗАРКИ 2008 г.КОЛЕДАРИ 2006ПЪРВАТА ПЕВЧЕСКА ГРУПА


КОПРИВЩИЦА 1981 г.


ЦВЕТАНКА МИЛОТИНОВА И ИСТИЛИЯН ВЕТОВ

КАЗИЧЕНЕ 2007 г.


ЮНСКИ ПРАЗНИЦИ 2007 г.


ТАНЦОВ СЪСТАВ

    

През 60 години в читалището е създаден танцов състав.По – късно през 1975 г. се сформира и детски самодеен танцов състав с ръководител -Стефка Ветова.
    Основни задачи на танцовия състав са издирване, съхраняване и популяризиране на шопския фолклор.
    В състава работят деца и възрастни организирани в три възрастови групи.С голям интерес те изучават спецификата на танцовото изкуство под ръководството на хореографи специалисти.Големи заслуги за развитието на танцовия състав има Веселин Маргаритов.В момента хореограф на танцовите състави е Аделина Веселинова.
    Най – голямата награда за танцьорите са пълните зали и бурните аплодисменти.


      


   


ДЕТСКИ ТАНЦОВ СЪСТАВ 2007 г.
 

ТАНЦОВ СЪСТАВ – ЖЕНИ 2006 г.

Comments
Written by subziro on 2009-02-10 21:38:08
само коледарите са яки 

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment 2.0!

 
Next >
Top!
Top!