Monday, 27 September 2021
www.lozen-bg.com
Начало
История
Форуми
Галерия
Новини от Лозен
Времето
Базар Лозен
Работа
ОБЯВИ
КОНТАКТИ
ВХОД В САЙТА

Lost Password?
No account yet? Register
________________________
Базар


 
= Обява със снимка!
Работа
Застрахователни агенти
Ако сте човек, който обича сам да контролира ежедневието си. Обича контакта с хора. Знае какво иска да постигне и то е свързано със застраховане. Свържете се с нас, за да Ви подадем ръка и да Ви дадем инструментите с които да го направите. 0889 23 95 45 http://brokerinvestood.wixsite.com/brokerinvest
Кратка история на Лозен Print E-mail

Още от дълбока древност Лозенска планина е била свързана с живота на околните селища. По някои от върховете е имало тракийски светилища, а в подножието, край асфалтовия път за Германския манастир и сега стоят две тракийски могили.

 Важните пътни артерии, както и добрата обзорност от билните части и периферните върхове, са били предпоставка за издигане на множество крепости и наблюдателни пунктове. Предполага се дори, че по течението на р. Искър е имало мрежа от крепости, които са поддържали връзка помежду си чрез сигнали. Руините на три от тях могат да се видят и днес- Равулското кале на вр. Калето, Европейското кале на едноименния връх и Урвич, чиято история е много интересна и драматична, и по чиито детайли се спори и до днес. Над Софийско поле винаги е имало военно наблюдение. Такива са били функциите на няколкото крепости и постове, чиито останки днес са почти заличени за окото на обикновенния турист. Това се руините на вр. Калето над Германския манастир, м. Градище над с. Лозен и скалите Гарван камък над Нови хан. Старият път от София за Самоков е минавал през тогавашното село Горни Лозен и планинския проход "Влаковете". Името на прохода дошло от волските и конските впрягове, които "извлачали" тежките товари по стръмния северен склон към прохода. От там пътя се спускал до с. Долни Пасарел и продължавал по долината на р. Искър.

Манастирите са друга съществена част от историческото богатство на Лозенска планина. Два от тях съществуват и днес. За Германският "Св. Иван Рилски Чудотворец" се предполага че е основан по времето на цар Петър и е един от първите манастири в България. Лозенският (тогава Долнолозенски) манастир "Св. Спас" е от XIV век. Опожаряван и възтановяван няколко пъти, той оцелява до наши дни. На мястото на издигащия се в м.Урвич манастир "Св. Николай летни" е имало друг, много по- стар със същото име, също разрушаван неколкократно. Срещу него, на западния хълм, в пределите на крепостта са руините на интересната църква "Св. Илия". Над водослива на Беларски дол с р. Искър се намира изоставеният Пасарелски (Горнопасарелски) манастир "Св. Петър и Павел". Тук също е имало постройка (вероятно параклис), която е разрушена. Днешната църква е от края на XIX век и макар сградата да е в лошо състояние, красивите стенописи са доста добре запазени. Действащ е параклисът "Св. Константин" над Горни Лозен.

Във възникването на селищата от подножието също има интересни моменти, причудливи истории и легенди. Село Габра е основано по турско време от освободили се от пазачите си роби, Горни Лозен- от юнак надвил "чер арапин" и спечелил свободата на свои сънародници, Нови хан, възникнал на мястото на най- големия хан по пътя от Цариград до Белград- Йени хан. Според едно предание в м. Селище е било селото, чиито жители са основали Долни Лозен. В планината има и няколко паметника. На вр. Половрак сред малък парк е паметникът на неизвестен въстанник от четата на Георги Бенковски. В Стражарски дол, близо до вилна зона "Пасарел" е паметника на смелия летец Списаревски, направил първия таран в авиационната ни история, спирайки бомбандировач летящ към София със смъртоносен товар

Comments
ЛОЗЕНСКА ИДИЛИЯ
Written by stobordo on 2008-10-22 13:35:34
В Лозен наше село-с имоти скъпи нашумело, 
всеки иска ниви да продава, 
а после коли мощни да подкара. 
Тръняци се продават, къщи се преправят 
никнът замъци красиви, като от приказки игриви. 
Нане Вуте и кака Пена животни вече не почитат, 
само уйски и вино те обичат. 
Животните намаляха, много се изклаха, 
други заминаха за чужбина под форма на сланина. 
Нивите с тръни се покриха, 
и житата се затриха, 
земеделието ни като дърво изгнило се прояде 
и еврофондовете то изяде. 
Европа няма с мед да ни намаже, 
който не работи път ще му покаже. 
Но нашенци не се вълнуват, 
пият, пеят и танцуват, 
страстно се целуват. 
Автор:Стойчо Донев.
Written by nariq on 2008-01-28 22:53:08
ас сам лозенка казва ви по хубаво село от лозен нема :)
Written by vesfire on 2007-11-05 10:30:25
Браво, че има все още хора, ноито помнят и ни припомнят историята на Лозен(макар,че тук е само за Долни Лозен). Ако незнаеш откъде си, незнаеш кой си?
Written by Бранникъ on 2007-08-31 17:26:32
Няма слава без история! Научавайки нови исторически факти от нашата си история печелим огромна гордост, от това което сме. Четете и се интересувайте, заото има с какво да се гордеем и всеки извор го доказва! Лозен е едно сакрално кътче, не много голямо по площ, но с огромна красота. Бъдете горди, че сте част от него.
Written by Mirrra on 2007-04-05 09:30:58
На мен лично статията много ми хареса!Лозен е прекрасен и има какво да се види и научи за него!Едвали има по-хубаво село от отва! :p :grin
Written by rumen on 2007-01-20 10:23:27
Всеки регистриран може да качва снимки!!! без значение от кои Лозен е! И не тук е мястото за тези коментари още по малко на шльокавица. Ако искате пуснете си тема в форума и ги преместете там. Тук би трябвало да има коментари на статията по горе ако имате такива.
Written by venkata2 on 2007-09-21 14:46:15
Изтрито от Админа за неспазване на правилата. 
Моля ПИШЕТЕ на КИРИЛИЦА!
ot hrupe
Written by sexy_ioanka on 2007-09-21 14:47:17
Изтрито от Админа за неспазване на правилата. 
Моля ПИШЕТЕ на КИРИЛИЦА!
Written by rumen on 2006-12-21 15:05:43
Някой ако има по подробна история за Лозен може да ми я прати на и-мейла за да я качиме на сайта.
lozen e syper
Written by sexy_ioanka on 2007-09-21 14:47:40
Изтрито от Админа за неспазване на правилата. 
Моля ПИШЕТЕ на КИРИЛИЦА!

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Prev
Top!
Top!